JOM KLIK-KLIK

CintA mushrooM SAyE

Isnin, 20 Disember 2010

Le tOUR tO gRik



apa kabar sume...
Entry kali nie pasal gue g jejalan smlm..fuhh..ponat,letih,capek n seangkatan dgnnya...tp...enjoy!!!!
paling menyeronokkan cuaca yang sejuk n korg akan nmpak kabus jew..
PERGHH!!mcm kat negeri oRg putih..hehehe

Fistly we all plan juz nak ambil brg adk aku si Faiz Kewet..but lain jd bile msing2 dah sonok..hehehe
Kitaorg smpai smlm nak dkat kul 1..lepak2 amik gmbaq then smpai waktu zohor g solat dulu..then pas dh angkut bebarang beransur kitaorg balik...
tanpa disedari...ayah ak berhenti keta n ajk kami semua g makan kenduri..WARGHH!!!ngn pakaian ak yg agk tidak sesuai...HAHAHAHAHA...hentam sajalarh labu....
Kitaorg teruskan perjalanan ke Kuala Kangsar...
WOW!!G mandi kolam beb!!!Tp ak xmndi r..NONSENSE!!!
dah xbawak pakaian mandi....Xmau ak..segan bagai...
apepun mmg menyeronokkan kitaorg g jejalan K.kangsar n dok lepak2 kat tepi..disebabkan dah nk dekat mgrib so xdpt r makan laksa buyung kat stu..
apepun da counting ngn abh hehehe...lain kali mai lagi..YAHOO!!!
So,Kat bawah nie adelarh beberapa aksi msa kat sekolah adk ak tue..hek!!!
~aksi kanak2 ribena~




~model xdibayar~

~hehehe~

Ahad, 12 Disember 2010

bersuka ria di hari minggu



salam satu Malaysia...

entry kali nie pasal hari mggu ak yg sangat menyeronokkn..
wow!!disebabkan ak sudah mengurungkan diri hmpir sebulan dirumah...
maka..
semlm merupakan detik ak mengeluarkan diri dri rumah...

jeng..

di sebelah nie adalah aktiviti ak wat semalam...memanjat pagar bersama cousin untuk melepaskan tekanan...

hahahahaha...


tambahan lagi untk meenghabiskan duit yg sedia pokai..


kami g main bowling n berentap antara satu sma lain...disebabkan terlalu mahir...


award 2x strike pon jadi r..hahahah



Selasa, 7 Disember 2010

m.u.k.a.m.a.s.u.k.m.a.g.a.zi.n.e

hallooooooo orang kampung...

udeh lama xsua muka ngn blog...sgt2 rindu...bape arinie ak tido xkenyang,makan xbash,mandi xlelap teringatkn kamu blog..ohnoo..hahahaha..

skunk ak sudah bebas mendpt hak ak balik..chewahhh..padahal jenuh gak proses pujuk memujuk dijalankan..yelarh dok umah jd anak dara sepenuh masa....mana mungkin beb!!!ak baru 20 tahun...mmg dah jd rutin untk kemas mengemas nie..smpai ak rase mcm nak raya lak...ari2 ak kmas umah nie smpai berkilat...wakaka...

hari yg ditggu2 tiba..dgn segala hormatnya...tanggal 7 Disember 2010 iaitu semalam adalah tarikh keramat dimna ak mndpt pesanan ringkas..chewahh..skema lak...SMS drpada cik DIANA NASIEHA a.k.a MIMITO...die yg gthu muka ak msuk majalah REMAJA(promote sket nie)...ngeE~~

mula2 mmg ak lupa btol..bile perah otak balik bru ak teringat ak ade anta...disamping gmbar ak tue adew sekali Clasmate ak n Jiran SebElah bilik ak iaitu jeng3 AINIL n DEQNA...waaa~~

sgt2 teruja skali...pg2 lagi td dah bergegas g beli....hek3...ini bkn cobaan ini BENAR..hek3...

akhirnya tercapai jugak salah stu impian ak nie...da bnyak lagi impian ak...so kalo nk tahu adkah berhasil kesemua impian ak...kna tggu entry ak akn datang...chaw3...




~inilah buktinya...alhmdulilah impian terlaksana~

Khamis, 18 November 2010

Bina Insan Guru


~Before bertolak snap dulu..cntik t-shirt kami..??=)~

~Bersama barner Program kami..hek3~


~Fuh peminat k.sHiPy N k.rARa nie~

~Antara hasil mural..cntik??~


~Gabungan kumpulan kami..hek3~
Salam semua...
Alhmdulilah pgi nie diberi kesmpatan untk menghirup udara yg segar lagi nyaman nie ye...yeppy!!!=p

So skunk nie bukan itu citernya...ak nak kongsi ngn korg pengalaman masa program B.I.G ak iaitu Bina Insan Guru untuk sem nie..Peh!!mmg bez n bnyak pengalaman dpt ...Program kitaorg kali nie kat Rumah Anak Islam Batu Pahat...hehehe...

Pengalaman dgn dieorg nie bnyak...Kitaorg wat mural sama2 untk menceriakan blok dieorg...Tentatif program :

  • 7:30 am:Sampai dan Sesi Memperkenalkan diri
  • 8.00 am: Senam robik dijalankan
  • 9.:00 am:Membahagikan kumpulan dan tugasan
  • 9:30-12:00 pm : Tugasan dijalankan
  • 1:00 pm : Makan tengah hari dan solat zuhur
  • 2:00 4:30 pm: Menyambung tugasan
  • 5:00 pm: Mengemas barang-barang
  • 5:30 pm:Sesi penyampaian cenderamata dan Majlis Penutup
  • 6:00 pm Sesi bergambar dan pulang Ke IPG
Wow!!!harap2 sgt dpt g lg jumpa ngn adk2 kita nie...dieorg sgt2 peramah n yg paling ak respeks ngn diorang walaupun dlm serba kekurangan tp dieorg xtnjuk pun...Ak kagum ngn kecekalan dieorg untk survive hdup nie...

*Bila dikenang balik kita seharusnya bersyukur dan hargai org yg disekeliling kita sementara masih wujud peluang itu untk kita...Peace!!!=)

Pengalaman Berasaskan Sekolah Sem 2 SMK Seri Manjung

Naqib,firdaus,abg akhi,shipy

pipi,mimi,fifi,nini...hehehe~

barisan pendidik jiwa bangsa..ngee~~
~tgk ye ank2 murid ckgu ajar..hak3~

~say cheese sume ank2 murid..peace~


~semangat keceriaan terlebih nie~

Assalamualaikum n Salam 1 Malaysia...

Kali nie entry ak pasal PBS @Pengalaman Berasaskan Sekolah...hihi..B4 dis ak wat kat sekolah lama ak kat SKKDSK but skunk ak nak cter dulu pasal sekolah yg ak g survey time bulan posa yg lepas....enjoy mmg enjoy coz dpt kenal membe2 baru then dpt masuk mengajar kelas n wat aktiviti..sweet sgt2..walaupun penat dlm bulan posa tp itularh pengalaman yg dpt membuatkn kami sume terlupa kepenatan tue...hee~~

Untuk sem nie ak wat ngn 3 org membe dri maktab ak jugak...yg cntik2,comel2,ayu2..hehe..dieorg ialah ...jeng CiK nAna ,cIk MImI N cIk FiRa..dieorang sgt2 bez n sporting...mmg enjoy wat PBS ngn dieorang...Mcm2 kami dh tempuh sepnjang mggu tue antaranya...

  • Perebutan Extendsion
  • Facebook
Xlupa jugak kepada Abg Akhi,K.Muna,Naqib,Syuhada,Anna n Firdaud korg mmg teammate yg paling bez ak jumpa...Kenangan g bukak posa same2 mmg akan kami kenang smpai bile2 laaa...
Hopefully dpt kerjasama ngn korg lagi kn..kn...

Semoga menjadi guru yg baik,cemerlang n dedikasi k...chayok2!!

*Bak kata Abg Akhi...Ape yg penting MINTAK IZIN!!Hahahaha....=))

BiLA cIkGu JaDi PetAni


~tekun sungguh changlun..hahaha~


~inilah hasil titik peluh kami~

Selamat petang sume....hihihi..
Tetibe td ak teringat pengalaman sem nie kena wat batas..waaa~~sgt2 seronok bile hasil sawi yg ak tnam ngn partner ak tetttt~~Mohd Azri(interframe nama eh) mencecah hampir 13 KG.wow!!seumur hidup xkan lupa punye laaa...hehehe..the most thing i like semangat kerjasama tue...hurmmm...i miss dis moment bile teringat balik kenangan ngn clasmate time kami sume membanting keringat mengerjakan sawi...waaaa~~rindu2...mmg penat tp pengalaman tue sgt2 bez..

bayangkan kami bertungkus lumus siapkan batas dlm masa satu hari dgn hujan n panas terik...dasyat sungguh ak rsa..tp itularh pengalaman..bagaimana rsanya petani yg bekerja selama nie n kita yg juz dpt mkn sayur yg dah siap jual kt pasar..huhu..

Selasa, 16 November 2010

DEMI CINTA SUCI - UNIC


Pernah hatiku luka pedih
Kerana dicalari cinta penuh duri
Lemas aku dalam dilema
Kata janji manis Sungguh Tak bermakna

Mencarimu kasih bagai mencari mutiara putih
Walau kedasar lautan
Sanggup ku selami
Namun tak percaya apa yang telah aku terjumpa
Kau sebutir pasir tak berharga

Demi cinta yang suci ku rela korbankan
Kepentingan diri ooooo
Demi sinar bahagia Ku hambakan diri
Padanya yang Esa.....

Hari ini berkisah pasal cinta...hahaha..sume penah mengalami kn ...Apa yg menjadi persoalan samada cinta kita ini berlandaskan kepada syariat atau nafsu semata-mata...ermmm..setiap orang pasti boleh menilai sendiri..Tepuk dada tanyalah fikir2kan..

Cinta seharusnya boleh dipupuk...Pernah ak dengar tau cinta selepas kahwin lebih bahagia berbanding cinta berpuluh tahun akhirnya kecundang di tengah jalan...hehehe...ak xpenah kawin so ak xthu laaa kn cinta lepas kawin nie cmne...hek3...Jgn stresss jum kita dgr lagu Demi Cinta Suci daripada Kumpulan U.N.I.C..Terimalah..

MushRoom Ohh MuShRoOm


Kali nie kita bercerita tentang CENDAWAN ye.ye....

  • Kajian mendapati cendawan boleh mengurangkan kandungan gula dan menambah insulin di dalam darah,
  • Membunuh beberapa jenis virus yang yang membawa penyakit berjangkit
  • Turut berperanan sebagai agen mempertahankan badan dari serangan barah.
  • Ia mengandungi Schizophyllan iaitu bahan dalam ubat antitumor dan kanser.
  • Membantu meningkatkan system imuniti tubuh, anti-radangan, anti-bakteria, anti parasit dan melindungi hati.
*Jadi marilah makan CENDAWAN!!!=)

Isnin, 15 November 2010

Bangun Pagi Anak Dara Oi...

~Pakcik nie mmg sungguh tol ngantuknya~

~Si belang nie 2x5 jugak laaa..bedal jew tido memane~


~budak nie xtahu terlebih tido kowt..hahaha~


Hurmm..kes nie mcm ak tujukan khas untk diri sndri jew..hahahaha..yurp2 kdang2 wanita moden nie(moden ke) mmg dah terbiasa dgn bgn2 lewat nie.Act ak sndri xthu nape laaa malas giler ak nak bgn lagi2 bila dh juh dri tempikan torpedo mak ak....kalo kat umah pehh!!xyah ckap laa mmg katil ak basah ngn siraman bunga mawar adk2 ak laa kalo lambat bgn...

itu larh nak ckp bila dh juh nie tempikan tue xdew jd secara automatik laaa kes kemalasan bgn awal tue smakin meningkat...Act kn bukn nak ckp laaa sebnarnya mmg patut pon kna siram air yelarh Mr Kerupai ak penah ckap ank dara xelok bgn lmbt nt org xmasuk minang,muka xberseri la..bla..bla..bla...(ak renung2 balik msti adew sbb kn knapa mak ayah kita marah bgn lambat)...

So secara automatik ak dpt idea utk share ngn korang pasal kesan untk bgn lambat nie :

1. Rezeki susah nak masuk n lekat

-Mana xnya cnfirm for sure kalo dh bgn lewat mknan untk korg sume dah abes...lagi2 mcm ak nie kalo bgn lewat cnfirm2 laa mknan kat kafe tue tinggal tulang n kuah jew..kn rezeki dh ilang..Lagi stu kalo korg bgn lmbat watnya korg da interview pg tue xke melepas..lagi2 kao exm x ke naya kew tendang dari dewan...ish3..seriau2...huhuhu

2.Muka Sembam n xberseri

-Ini mmg betol pon cuba nt korg try bgn pagi2 lepas Subuh xtido dah then lg stu korg bgn kul 12.G tgk kat cermin ape perbezaannya.Mmg for sure ketara laaa...mana xnya kalo yg bgn pg2 tue air wuduk dh kena kat muka ditambah plak kalo korg g jln2 kat luar rumah tgk pokok2 kat luar..pehh!!silap2 berseri2 laa muka korg tue kena chaya matahari yg da vitamin E...(orang kata laa)..Kalo muka bgn kul 12..hehe fham2 laa selembet mcmne..kn.kn..

3.Lambat jodoh kowt

-Xdelarh act nie simbolik jew.Yelarh misal kata org dtg nak meminang tgk2 ank dara tergolek ats katil ngn air liur basi lagi..lari bertempiaran makcik2 tue asenya..at least pg2 nie kta kna bersiap kemas2 pakai bju bersih2,bau wangi,umah teratur..(kalo xpandai masak sekalipun xpe yg penting 1st impression dh ok kn)...hehehe

*so,tiga2 tips nie ak juz kongsi2 ngn korg..bukan pe kdg2 ank2 muda termasuk ak nie suke abaikn benda2 nie...but masih lum terlmbat kalo nak ubah kn...
*ak da petua sket kalo bgn pg2 tue bg spe2 nk awet muda sbelum korg g mandi or cuci muka tue minum segelas air masak dgn selawat 3x...i.allah kalo amalkn bgus..SELAMAT MENCUBA!!!

Kursus Kepimpinan Jpp 2010/2011


~bersama Miss Azie yg come lote..Mmg teruja ngn tempat nie~



~air terjun blakang ak nie mmg bez..(mmg ase nak terjun)..hee~

~Nie masa kat bilik meditasi(Syamim bg ceramah pe tue)..haha~


~Before nak g riadah petang~

Act juz nak kongsi kegembiraan ngn korang sume tntang kenangan ak terlibat ngn Kursus Kepimpinan Jpp(Jawatankuasa Perwakilan Pelajar) yg berlangsung 16-19 Oktober 2010.Memang bagi kenangan yg sgt2 menyeronokkan...Ak bersyukur sebab ini sahaja peluang untk ak bersama2 dengan ahli jawatankuasa yg lain dlm suasana di luar bidang akademik kami.untuk tentatif dia mcm biasa :

  • 7:30 am : bertolak dri maktab menuju PLGDP (tempat kursus kami nanti)
  • 8:30 am: makan kat Jentayu(tempat biasa warga maktab berenti kalo da event pape)
  • 12:00 pm:sampai n check in sehingga lah hari khamis tue kami check out

Banyak sungguh kenangan kami xbole lupa ok antaranya ak main bowling tin..Pehh!!mmg xsusah pon....kalo yg terror bowling tue cnfirm for sure laaa bole wat..nie yg tergagap mau tersasar bolanya...hahahaha..anyway thax kpada GEN n PAAN yg dah serve sume game untk kitaorg nie...mmg adventure sungguh laaa..hihihi

Game treasure hunt pon sonok...ak suke sbb group kitaorg smpai dulu..Mmg bnyak kena tipu laaa..berlari ke sana kemari kena nynyi lagu negaraku ngn lagu maktab jugak..Tp mg bez laaa sbb rse release btol tension time tue...ape kata sok pg2 ak nynyi kat luar bilik sorg2..agak2 kena lempor ksut x ngn jirn2 bilik ak nie...???=P



Hari last tue mmg kitaorg photoshot abes2an laaa..yelarh bkn senang nak mai dah..huhu..dri sni ak bnyak belajar sebenarnya dgn profesion ak sbgai JPP nie..Act bila kita dh pegang jawatan baru kta akn rsa bertanggungjawab...Dulu ak main2 bnyak...tp bila dah pegang jwatan 'keseriusan' tue penting...nmpk gila2 tp kalo suh ckp kat depan kaki ketaq 1000...hihihi..

*kepada korg yg da jawatan or amanah yg disandang laksanakan larh sebaik mungkin ye...Kelak amalan kita tue dpt tampung pahala kita kat akhirat nanti..I.Allah..=)

Setia VS Curang


Mamat A: Ak rasa kn muka ak nie encem lagi...ak berhak untuk curang sbb kalo sorang wat hal..mgkin ak bole g kat lagi sorang..
Minah A :Sy dah curahkan kasih syg sy setulusnya kpd kekasih sy..apa yg die suh sume sy buat.sy xpenah xdgr arahan die..tp npe sy sering jd mangsa kecurangan die..apa salah sy..
Mamat B :Sy dah didik dia sebaik mungkin..Sy harap satu hari nt die akn berubah.Mgkin boleh jd isteri yg solehah dan ibu yg baik kpada anak2 sy nt...tp entah laaa...
Minah B :Dia nak sibuk kenapa..??Mak ayah ak pun xpenah larang..dia yg belum jd suami ak pon nak sibuk2 ak nk kuar ngn sape pon...Ala kalo setakat muka macam die tue bersepah ak leh dpt laaa...

yes!!!mgkin korang penah bca kes2 mcm nie sbelum nie dan mgkin jugak penah terjadi kat diri korang sndri kn..but tiada siapa yg tahu kesudahan kepada masalah nie..ermm..ak cuba nak kongsi ngn korang tntang beberapa sterotaip kes di luar sna dan juga tips2 bagi atasi sume masalah nie(tiada masalah xdapat selesai kn) :


1.Uji dengan kejauhan
-Bila korang dh jauh dgn psgn korang mesti akan terbit rse rindu krana bila kita dgn kdg2 kita akn selalu gduh,jd bila dh juh nie kita akan rse tringat apa yg kita gduhkn walaupun bnda tu kecil jew
2.Putuskan hubungan komunikasi dengannya
-Buat2 encet korg rosak n xdapat call,adakah dieorang wat bodo jew or maybe die akn gelabah mencari korg..kita akn tahu reaksi bila die dpt ckp ngn kita secara automatik die akn rsa dunia nie die yg punye..hehe
3.Menguji dengan komitmen
-wat2 tnya bila nk berkahwin,smada die cool or melenting.kalo betol die setia die akn cuba untk mengawal perasaan die dan sgt2 berharap agar kita dpt memberi sokongan kpdanya,jika secara automatik die melenting maka nmpak sgt laa gementaq nak genggam tgn tok kadi..ehem3
4.Mnguji dengan sms
-Nmpak mcm budak2 tp kalo dpt cuba menarik jugak..Korang berlakon guna encet mmbe wat2 salah nombor.kalo die nie setia kalo num org xkenal die xkan layn..lagi2 prempuan.nie kalo sama naik..alamatnya,,,mmg kna pasang perlindungan laa cari lain...huhu

*diharap korg dpt menilai laaa yg mana datu permata yg mana satu kaca..jgn salah wat penilaian sbb skunk nie mcm2 bole jd..kwn seribu taun pon kalo bukan jdoh xkemana jugak kn...renung2kn laaa....

Break Your Heart ( Taio Cruz Cover ) & Maniac ( Girlicious Cover ) Mash...

act ak nak share ngn korang sume tntang satu klip video nie dari Indon...ak tahu nie pon dri clasmate ak Nur Diyana..hehe...apepun korang kena dgr n korang judge sndri lagu nie cmne bila diberi nafas baru..
  • Gamaliel and Audrey merupakan adik beradik yg mmg ak rasa hebat r..sora dieorg .wow!!..ditmbah lak ngn wjh bole tahan Gamaliel..cair2!!!N da sorg kwn dieorg yg join sma Kartika..so mmg rncak laa..
  • Malas nak cter pnjang korang dgr sndri k..

siapa SHIPPY TANJUNG PERAK~


  • Nama diberi ialah Puteri Shippy @ Noranis Lyana Binti Zambery..hahahaha
  • Umo hurm dah cukup laa kalo nak kawin..hehe..(20 tahun 3 bulan 15 hari)
  • Masih study...kat sekolah pondok jew...hihi...xdelarh kat IPG KAMPUS TUN HUSSEIN ONN,BATU PAHAT..Ak amik reka bentuk teknologi or dlm org putihnya DESIGN N TECNOLOGY..
  • Hobi ak...bnyak sgt tp yg paling bez menyakat orang laaa...Prinsip sakat..selagi orang yang disakat xmenjerit tension selagi tue xkan berputus asa..hohoho
  • Cita-cita...ermm nak jd ahli falsafah...chewahhhh...musnah abes teori kat dunia nie ak wat...act ak hampir ke cita2 ak skunk menjadi guru pelapis jiwa bangsa yg akan menyumbang segala usaha dan tenaga demi ank bangsa tercinta...(syabassss shipyy)..
  • So far org yg kenal ak akn tahu ak nie cmne orgnya..appy,gila2,suke wat lawak,segala kaki bg ak(kaki sakat,kaki jalan,kaki makan,kaki auta)..hahaha..
  • Ak bebas berkawan..ngn sesape jew ak masuk...lagi rmai kwn lagi mcm2 org kita leh jumpa kn..hihi

Rabu, 26 Mei 2010

merdeka..merdeka..merdeka..

syukur...

hari nie segalanya selesai...
fuh!!!penat brape mlm ak xtido menelaah buku..
ini adalah akbat blaja last minit...
aduhai..nasib ko ar si nukilan oi..
sepanjang tempoh nie mmg bnyak btol dugaan berlaku..
but mgkin berkat kerjasama sume akhirnya setel..

kini..
mungkin tiba masa ak ucapkan selamat tinggal kepada jawatan ak sebagai PENOLONG KETUA OPSYEN..
tamat laa sudeyh..hehe..
akan diambil alih oleh ayu azura serta pensil dan pemadam..
kepada ketua ak AMIR WARDEE ak nak ambik kesempatan mengucapkan ribuan terima kasih atas kerjasama yang diberikan..
berkat kesabaran dan kerjasama kamu membantu sy amat dihargai..
mungkin kalau diberi peluang untk bekerjasama lagi..ak xmenolak..wee~~

sebut psal exam..
mungkin kali nie ak sebnarnya rsa sgt bertuah...
ak rsa sbenarnya erti persahabatan dan kerjasama itu sgt penting..
ak sgt2 bersyukur kerana dikurniakan sahabat yg sgt2 membantu ak..
terima kasih kepada yana,kecik,k.pah.zura.k.nida deqna.ain dan ecah krana korg sume bnyak membntu dan menyokong sepnjang pucuk pemimpinan ak..

(cool blog tuntut nt eh)...

sebenarnya kalo iktkn ak nie malas gak orgnya nmun kali ni exm ak rsa erti ketekunan untuk menelaah dan mmg sgt2 rjin menghafal..
mungkin otak kita nie kna bnyak digunakan bru bergerak lancar kowt..hehehe..

k laaa mungkin ak nk tulis lagi..
but dalam cter lain lak..smbungan seterusnya..