JOM KLIK-KLIK

CintA mushrooM SAyE

Ahad, 16 Disember 2012

Nasi Lemak RM1

Assalamualaikum dan selamat petang sume...

Ok based on tajuk entri ak nak kongsi sket ngn korang pasal nasi lemak yg abah ak slalu p beli pagi2..
Ak dok share ngn hangpa nie bukan laa nk hingaq kata mak ak masak paling baik tp nk bg iktibaq sket kat penjual2 luaq sana kalo nak berniaga tu biaq laa ikhlas sket..
Nak jadi crita,dok cuti2 sekolah nie ak nie mmg pemalas tahap dewa laa,bukan nk kata tp mmg mak ak slalu dok tiup trumpet suh bangun..Bukan ak jelarh dok adk2 ak pon sama siap wat okestra lagi kat bilik nie..Tapi ak xkisah lantak hgpa laa nak wat apa pon jd jgn dok pegang2 ak...Memang sat g ada bdn jd bentuk 8..Ak mmg xleh terkejut..Penah nak jadi cerita mak ak kejut time tue ptg asenya,ak dok ngantuk sgt tidoq mak ak kejut,perghhh melompat ak dri katil teruihh p mandi nun..ngn tuala sume xbawak.Mmg kena bahan satu umah...
Sambung cerita td,pastu ak p dapuq laa lepas dah wat keja umah (tu pon mak bising,ang ni pemalas betoi)..Aku bkn pemalas tp ak xrjin ja nk wat.Kalo mai mood rajin ak sampai atap2 ak cuci..Tapi bila time xrjin tue mula laa sakit2 badan..Tergeliat laa urat simpul laaa...Sambung2 pastu ak pon p laa bukak tudung saji..Tengok dok ada satu bungkuihh nasi lemak bawah tudung..



uihh lebih kurang cmnie lerr nasi lemak die (pinjam google sat ak malas nk upload gmbaq)

pastu ak pon dok laa bersila atas kerusi baca doa makan ciap uihh ngn ayaq teh skali.Aku makan rsanya 3 cuap je kowt dah abes..ak xtaw laa ak makan mcm naga kaaa atau nasi lemak tu mmg sket..Pas makan ak p laa dok gesel2 ngn mak ak smpai mak ak tolak pala..Kakak dok gatai sgt nie napa..hahahaha..kena sebijik..habis tue xkan ak nak p gesel2 kat almari kowt..Majuk sat...wat muka cenggih kat mak ak..Pastu ak tnya " mak,nasi lemak tue mak dah makan eh smpai tinggai separuh.Awat sikit sgt tinggal kat kakak?Pastu mak ak balas sambil dok menyapu tue "Xdak masa nak makan nasi lemak hg eh.orang dh tinggai kat hg pon dah bgus,kata orang makan lak"Ak xpuas hati ak tnya lagi."Brapa RM abah p beli nun?" Mak ak balas"Hg nie pasaipa bnyak tya,mencekik jelarh?Ntah abah hg kata 5 bungkus rm5,Satu rm1 laaa tue...Tudiaaaa " Mak,apa mahai sgt..dah laa org makan 3x cuap ja.sampai seringgit.Buh teluq emas apa org nie..Tgk makan gg xjd gg emas pon.

Mak ak malas nak layan die p dapuq pastu amik timun,amik ikan bilis ngn teluq..Pastu panggil ak kat dapuq.Mai sini hg kakak..Hg p amik periuk hg rebus teluq nie.Tu p kupas ikan bilis nun..Hg masak tgh hari nie nasi lemak..Mak aihh menyesal plak ak tnya..Last2 mak ak dok p sambung menyapu.Sambil tu mak ak cakap,duit skrg nie bukan mcm duit dulu.Barang dh mahai.Orang pon nak untung.Kalo juai murah xde untung,harini bukak sok tutup laa kedai tue..Aku pon wat muka seposen...Yelarhh mak..Mai plak adk perempuan ak..Hg pandai ka masak kakak?

Baru ak sedaq.Bukan mak ke yg masak nasi lemak selama harinie.WARGHHHH 


Agak2 ak masak nasi lemak leh tumbuh gg emas x? HAHAHA

Sabtu, 15 Disember 2012

Wishlist Pertama Tercapai

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..
Dah lama xupdate blog..rindunya..hahahaha
Based kepada entri pasti tertanya2 wishlist ape yg ak dah dapat ye..hehehe...
Nak cerita sket laa kan pasal sejarah wishlist nie..
Dulu ak mmg suka sgt n berangan2 nak ade gadget2 mahal2 nie..yelarh orang kata bile ade gadget2 nie nama mcm bergaya sket..cheitt yeke bergaya?hahaha..orang kata laa kan..
So,ak pon memasang laa angan2 nk ade sume gadget2 canggih nie..
Then one day ak terfikir cmne ak nak dpt gadget2 nie tanpa kuar belanja yg bnyak?
Yela korg sume pon tahu kan gadjet2 nie sume mahai2 naaa...bukan seposen dua mcm kita dok beli eskrem malaysia tue.mmg laa boleyh beli 2,3 kan?nie angka gadjet pon nk dekat 1K..mmg luruh rambut yg mmg nk botak nie.hahaha.

So,tgh dok pikiaq2 cmne jalan nak cari duit tibe2 dok tgk lerr contest2 kat Fb nie..uihh hadiah die lumayan-lumayan jugak..Berbekalkan smangat ak pon apa lagi join lerr contest2 tue..Then ak rasa smpai stu tahap macam xleh menang je..Yelarh orang yg masuk tu beribu kowt..Tapi xpa mak ak kata kita xcuba kita xkan taw rezeki kita kat mana.kalo kita dah cuba kita xkan menyesal kalo xdapat pon.betoi x?so ak pon cuba laa lagi..Berbalik kepada cerita wishlist pertama yg ak dapat nie..hehehe..
Kisah die apabila ak telah memasuki stu contest photografi yg dianjurkan oleh TOURISM MALAYSIA ats program CUTI-CUTI SATU MALAYSIA.so dari stu ak pon korek2 gambaq2 lama ak balik,ak terjumpa ler semula gambar pemandangan matahari terbenam nie..sat na ak upload bg korg tgk gmbar tue..


Nie laa gambaq yg ak pertaruhkan dalam contest tue..

Kalo nak cerita nasib dalam contest nie mmg laa sgt2 tipis mcm kulit bawang merah tue..yelarh yg masuk tu sumenya ornag yg hebat2 kowt..kamera canggih2 kemain..DSLR tue..Lagi2 dieorg nie sume photografer hebat2 berbaanding ak yg biasa2 nie,yg asyik2 amik gmbaq tunjuk Peace!!!sampai mak ayah ak naik cemuih tgk."kakak,hg xdak posing lain kat,asyik peace xabes2?" aduhh mak dah yg tu jew kakak taw..kalo kakak taw posing lain confirm dh jd model dah..kah kah kah
So sambung balik nk jadi cerita mggu lepas laa ak dok tgh2 layan on9 nie tetibe pg tu dpt panggilan..Masa ak angkat tu ak dok dengaq bunyi pejabat..Awat dok hingaq sgt nie..pastu ak pon wat laa suara ckp standard ye encik nak ckp ngn spe.?Pastu die ckp die dri syarikat ape ntah..Then ak nie dok gabra laa malas  nak dgr lagi2 kalo yg mengaku dri BSN tu..cemuih nak dgaq die smbang pasai insurans..Last2 ak pon xbnyak songeh ak p letak.(JAHATNYA AK)

Then lepas tu orang tu tepon lagi..Ak pon pesan kat adk ak"k.chik hg p angkat tepon nun,cemuih laa bising ja.hg cakap laa kakak p mndi ka tgh dlm jamban ka..apa2 laa jnji jgn tepon dh" Pastu adk ak pon p laa jawab..Aku pon pk pasnie confirm die xtepon dah..Alik2 ptg tu no sma tepon balik...Hahaha..Ak pekena mak ak plak suh ckp..Then mak ak pon cakap laa..Tetibe terkejut beruk mak ak dok main jeling mata ngn ak.Kakak hg menang hadiah..Ak pon dok kemaruk p amik tepon jawab."orang tue kemain dok perli ak abes"berasap gak laa telinga..hahaha...ak pon tnya laa cik sy menang apa n no brpa..then die ckp cik noranis dpt no1..Pergh!!!Seumoq hidup ak msk contest gmbaq pemndangan nie xpenah kowt menang no 1 cmnie..

Lepas tue xpala ak pon dok cri2 contest tu balik..Mak ai adiah die yg ak xleh belah tue...

APPLE MACBOOK AIR + TRAVEL PACKAGE




Ketaq lutut gak nak p amik sebenarnya..Masa mula2 tu ak dok bising gak kat family ak,betoi ka ak menang nie,sampai nak kena tampaq ngn adk kecik aka si aiman tu"Hg nie kakak pasaipa p jelarh amik hadiah tue,kalut sgt eh" aduhh berbisa sungguh kata2 adkku ini.Apepun segala perancangan berjalan ngn lancar
Ak nak ucapkan terima kasih bnyak2 kat family ak,MAK,ABAH,K.CHIK n AIMAN serta kawan baik ak NORFAIZAN coz sudi teman ak p amik hadiah..teringat kenangan tawaf bandar damansara tu smpai 3x.Apepon sume tu jadikan pengalaman manis..Terima kasih bnyak2 kat IMPACT CREATION(M) yg sudi layan kitaorg walaupun time tu tgh lunch..

Lastly ak sajikan ngn gmbaq2 kitaorg masa kat sana.kih kih kih...





TERIMA KASIH ALLAH :)